BLOG » Cum vor schimba agenţii IA procesul de cumpărare şi marketing-ul online?

Data publicării: 4 Aprilie 2025

Sunteţi pasionaţi de grădinărit? Şi eu! Atât de mult încât sunt urmărit de reclame la plante peste tot. Pentru a-mi tempera însă impulsul de cumpărături, m-am gândit să am grijă mai mare de plantele pe care le am acum, deoarece orice grădinar ştie că niciodată nu avem suficient timp pentru grădină, oricât de mică ar fi. Iar eu am una mare. Cu toate acestea, nu mă pot abţine să fac comenzi, mai ales pentru plante exotice şi interesante care deşi au şanse mici să reziste în gerul mioritic, sunt tentat de reclama care li se face, cum că sunt “aclimatizate”.

Pentru a învăţa tăiatul pomilor, anul acesta m-am abonat pe un grup de Facebook specializat. Nu voi da numele, deoarece grupul în sine nu contează. Ca orice grup are tot felul de oameni, unii mai pricepuţi, alţii mai puţin pricepuţi. Dar toţi dornici să ajute, chiar şi atunci când nu sunt siguri pe ei.

Un utilizator al grupului a pus o întrebare: "ce pom este acesta?".

Întrebare sinceră, deoarece chiar se poate vedea că nu este un pom comun pe la noi. Iată doar primele răspunsuri, evident au urmat altele similare:

Probleme mari pentru cei care nu ştiu să folosească boţii de IA. Iată ce aş fi făcut eu, cu un simplu bot, nici măcar cu aplicaţii specializate!

Deci este clar zic eu că Inteligenţa Artificială deja poate da răspunsuri clare şi corecte la nenumărate probleme pe care cel puţin pasionaţii de grădinărit le au. Chiar dacă prezenţa pe un grup de discuţii are şi componentă de distracţie şi schimb de experienţă cu alţi oameni cu pasiuni similare, este doar o chestiune de timp până când doar un număr foarte mic de uttilizatori vor mai comunica cu alţi oameni pe reţelele sociale.

Boţii de IA vor prelua nu doar răspunsurile la întrebări ci şi vor putea completa nevoia de comunicare a oamenilor, cel puţin comunicarea digitală actuală, cu toate plusurile şi minusurile ei. Un bot personal va putea nu doar să ne ajute şi să ne dea întrebări la răspunsuri, ci va fi chiar un asistent de încredere care va ţine minte ce operaţiuni am făcut, ce trebuie să facem, cum să le facem etc. Boţii de pe telefon, sub forma de app-uri, vor fi doar predecesorii roboţilor care vor prelua munca noastră şi care ne vor ajuta să facem toate muncile din gospodărie.

Să trecem acum la ce concluzii pot trage comercianţii care se bazează acum pe publicitatea online fie pe Google, fie pe reţelele sociale, pe Facebook sau pe Tiktok pentru a atrage clienţii.

Este evident că comportamentul utilizatorilor este relativ stabil şi dinamica schimbării comportamentului este una rigidă. Dar IA aduce un element nou, anume uşurinţa schimbării va fi mult mai mare decât ce am putut observa în scurta istorie a Internetului. De la forumurile grupate pe threaduri unde postarea de imagini era o oroare, care au fost înlocuite de reţelele sociale, până la blogurile pe diverse topicuri şi folosirea Google pentru a găsi informaţiile dorite, orice schimbare până acum a avut nevoie de o perioadă de adaptare, în care oamenii să înveţe unii de la alţii folosirea noilor unelte şi aplicaţii. IA însă nu va necesita nimic mai mult decât instalarea unei aplicaţii şi apoi curajul de a discuta cu un program în limbaj natural.

Pe lângă folosirea facilă însă, IA va aduce şi marele avantaj al calităţii informaţiei şi a spectaculozităţii sarcinilor pe care le vor efectua agenţii specializaţi. Deja abonaţii unor boţi IA per pay au acces la agenţi care pot face sarcini destul de elaborate. De exemplu, personal am văzut o demonstraţie cu un agent căruia utilizatorul i-a cerut să facă o rezervare turistică menţionând doar data, perioada, anumite condiţii şi preţul dispus să îl plătească. După o primă evaluare, agentul a mai pus câteva întrebări clarificatoare utilizatorului după care deja a venit cu câteva propuneri. Utilizatorul nu a interacţionat cu agentul decât verbal şi confirmând rezervarea finală după vizualizarea unor imagini ale proprietăţii închiriate.

Nu va trece mult timp până când vom putea interacţiona cu agenţi IA care să ne asiste la cumpărăturile online şi care să găsească magazinele de unde cumpărăm, să caute, să ne propună variante, să ne informeze preţul, eventual să caute cel mai bun preţ şi în final să comande pentru noi.

Pe scurt, IA va elimina nevoia de interacţiune fizică a utilizatorului cu interfaţa telefonului sau calculatorului, fie prin tastatură, fie prin mouse. Chiar şi comunicarea vizuală va fi sumară şi necesară doar atunci când există o oarecare relevanţă.

Iată un viitor scenariu pentru un proces de comandă a unei camere video pentru maşină. Acum, poate folosesc căutarea pe Google, sau poate merg pe magazinul preferat. Deoarece sunt fan Emag, şi ştiu că au filtre bune, merg pe Emag şi caut “camere video auto”, filtrez, apoi văd produsele şi poate fac comparaţie. După ce mă decid pe un produs, caut pe Google să văd dacă în altă parte am preţ mai bun. Şi în final, verific şi pe Temu unde probabil găsesc orice este deja pe Emag la un preţ mai bun. În final, comand, fie pe Emag, fie pe Temu, fie poate pe un site unde am găsit mai ieftin. Deşi deoarece trebuie să fac un cont nou, dacă diferenţa este prea mică, voi prefera să comand fie pe Emag, fie pe Temu, depinde de situaţie. Poate după ce am mers pe Temu, deoarece pe Emag am evitat anumite modele cam scumpe, peste bugetul meu, văzând acolo preţurile foarte bune, voi căuta chiar un model mai bun care se poate încadra în bugetul meu şi care pe Emag ar costa mai mult.

Vi se pare un proces prea greoi? Prea complex? Poate doar 10% dintre clienţi procedează astfel şi poate 70% merg direct pe Emag iar restul 20% caută pe Google şi aleg de acolo preţul cel mai bun.

Ei bine, în viitorul apropiat, acelaşi proces va fi complet prin intermediul IA, prin discuţii verbale direct cu boţii care vor şi căuta, vor şi găsi site-urile cu toate ofertele disponibile, preţurile cele mai bune şi ne vor şi ajuta să facem o selecţie mai bună a produselor deoarece ne vor putea chiar face o comparaţie completă sau ne pot argumenta pro sau contra între diverse variante la acelaşi preţ.

Ce înseamnă asta pentru magazinele online care se bazează acum complet pe căutările de pe motoarele de căutare şi poate despre adurile de pe Facebook şi poate pe newsletterul către abonaţii care însă când vor începe să lucreze cu agenţii IA nici nu îşi vor mai citi mailuirile singuri?

Apariţia agenţilor IA va schimba total peisajul magazinelor online actuale. Agenţii IA vor căuta în timp real, vor face o selecţie de produse pe baza criteriilor noastre şi după o confirmare, vor şi finaliza comanda pentru noi. Chiar dacă schimbarea comportamentului uzilitatorilor are un anume delay şi oricât de revoluţionare vor fi noile app-uri cu agenţi IA, va exista o perioadă în care lucrurile vor merge ca până acum, cel puţin pentru un anume procent din clienţi, pas cu pas schimbarea va veni.

În pofida sinapselor actuale, utilitatea agenţilor va fi atât de mare încât chiar şi cei mai retincenţi utilizatori vor trece rapid de la prima variantă de comandă, căutare fie pe Google, fie pe Emag, fie pe Temu, la folosirea unui agent care va face căutarea pentru ei. Marea necunoscută este decă această trecere va fi de doar câteva luni sau de câţiva ani.

Agenţii de care am discutat deja există. Poate nu sunt chiar perfecţi în căutarea pe toate site-urile, chiar în limba română şi poate încă nu sunt la fel de ieftin de folosit deoarece consumă putere de procesare mult mai mare decât o căutare.

Nu mai este însă mult până când un furnizor de boţi şi/sau agenţi va găsi o modalitate de integrare a reclamelor în răspunsuri. Apoi toţi vor fi obligaţi să se alinieze. Iar apoi, vor urma agenţii de cumpărături. Înainte sau după agenţii asistenţi personali.

Cel puţin Google are deja date complete despre site-uri şi produsele vândute. Sistemul de scanare a site-urilor este deja pus la punct. Singura problemă a Google este că nu doreşte încă să renunţe la sistemul actual de anunţuri deoarece acesta este principala sursă de venit pentru ei şi de asemenea, Youtube-ul are ca principală monetizare video-urile cu relame care se realizează prin conturile Google Ads.

Alftel spus, Google are deja o poziţie dominantă pe vechiul model şi chiar dacă este gata sau oricum poate fi gata oricând pentru noul model, preferă să aştepte şi să prelungească trecerea până când presiunea pieţei va fi suficientă şi va fi cumva obligat să acţioneze, forţat de competitori.

Reamintim aici că deşi Google nu a fost prima companie care a uimit lumea prin botul său de chat, ci Open AI, prin Gemini 2.0, Google a demonstrat puterea tehnologică pe care o are şi experienţa în dezvoltarea unui produs care pas cu pas a depăşit întârzierea (probabil mimată sau asumată), a recuperat diferenţa de performaţă faţă de competitori şi prin ultimele lansări de versiuni noi a demonstrat că este încă #1 chiar dacă chinezii de la Deep Seek au dat unele emoţii prin presupusele costuri infime de operare, care însă nu au fost demonstrate ulterior.

Dar ce anume se va schimba concret şi ce pot face mici actori faţă în faţă cu marile companii care evident pot să fie mai pregătite şi mai adaptate la aceste schimbări. Ideea că marele companii sunt mai pregătite este însă una simplistă deoarece orice schimbare este evident deschisă unor noi oportunităţi şi orice salt tehnologic poate ajuta restructurarea şi reamestecarea clasamentului, cei care se adaptează mai repede, având şansa să recupereze terenul pierdut şi să facă chiar salturi masive ale activităţii şi performanţei.

Dar totul depinde de cât de bine principiile fundamentale ale afacerilor sunt respectate deoarece noile tehnologii nu vin decât să potenţeze o structură şi un set de unelte şi proceduri fundamentate de baze solide. Un site de calitate care performează acum, care atrage clienţii prin preţuri bune, produse de calitate, prezentate într-un mod profesionist, cu imagini bune, cu texte detaliate, va continua să fie preferat şi de agenţii IA care deşi sunt roboţi, apreciază imagini multe şi de calitate şi apreciază informaţiile precise. Poate singura mare diferenţă între agenţii IA şi utilizatorii umani va fi faptul că boţii vor iubi efectiv acele magazine care au date detaliate şi comprehenisve deoarece date multe înseamnă că boţii vor putea cunoaşte produsul cât mai bine şi vor putea astfel face recomandare de cumpărare în cunoştinţă de cauză.

În esenţă, schimbarea de care vorbim aici, va fi un fel de relevare a adevărului, va tăia foarte mult din puterea marketingului ca mesaj, ca brand, ca comunicare şi efect psihologic asupra clientului şi va raţionaliza decizia de cumpărare. Agenţii IA nu vor fi uşor influenţaţi de texte pompoase, de imagini prelucrate şi aranjate astfel încât să impresioneze omul. Ei vor analiza imaginile la rece şi chiar vor taxa pe acei comercianţi care încearcă să manipuleze clienţii prin încercarea de impresionare psihologică prin texte sau imagini cu un anume feeling.

Preţul de asemenea va fi foarte important, deoarece dacă până acum un preţ mare putea să aducă vânzări dacă avea în spate un marketing performant, agresiv, în viitor chiar şi magazinele cu bugete mici sau chiar cele fără reclamă, vor putea vinde dacă preţul lor va fi mai bun.

Dacă utilizatorul are un număr limitat de produse pe care le analizează şi are răbdare să le compare, agenţii IA vor putea analiza sute sau mii de produse într-un timp foarte scurt şi chiar dacă un magazin va fi pe ultima poziţie din top, dacă produsul va fi corect dar preţul cel mai bun, vizibilitatea va fi aceeaşi ca a unui magazin care apare în top.

Acest efect este unul egalizator, puterea agenţilor de a analiza o ofertă mult mai largă de produse, va afecta drastic acele magazine care în prezent se bazează pe poziţii de top prin investiţiile masive în marketing şi administrarea eficientă a campaniilor de aduri.

Putem spera totuşi că chiar şi agenţii vor ţine însă cont de biduri şi va exista o ierarhie în recomandările lor în sensul de a favoriza pe comercianţii care plătesc mai mult. Cu toate acestea, limitările actuale ale numărului de oferte pe care un utlizator le poate analiza înaintea unei decizii de achiziţie vor fi eliminate şi aşa cum am mai spus, va exista mai multă “democraţie” între cei cu bugete mari şi cei cu bugete mici, prin simpa creştere a capacităţii de evaluare a ofertei.

Ce pot face acum comercianţii pentru a face faţă schimbărilor şi pentru a fi gata de acest shift în marketingul online?

1. Reevaluarea principiilor fundamentale ale marketingului care vor fi valabile în continuare şi chiar vor conta mai mult ca în prezent

Consistenţa mesajului de marketing actual va fi importantă şi în viitor. Agenţii IA vor înţelege foarte bine, poate mai bine ca utilizatorii un mesaj coerent şi clar. Ei vor citi în totalitate descrierea produselor şi vor ţine cont de toate amanuntele. Patternul copy-paste care a ajutat atât de mult până acum multe magazine să rezolve problema descrierilor la produse similare va fi penalizat de agenţi deoarece vor înţelege că există probabilitatea ca aceste descrieri să nu fie relevante.

Imaginile reale şi poate originale ale produselor vor cântări chiar mai mult decât imaginile copiate în prezent de la competitori sau de la producători deoarece agenţii vor putea identifica dacă o imagine este folosită de mai mulţi comercianţi şi vor aprecia mai mult ca utilizatorii din prezent o imagine corectă şi originală chiar dacă nu va fi una prelucrată şi profesionistă care să aibă impact vizual emoţional.

În esenţă, aşa cum am mai sugerat până acum, dacă utilizatorii sunt impresionabili pe filon psihologic, agenţii de IA vor opera mai ales raţional şi vor face o selecţie, filtrare şi comparare pe baza unor criterii enunţate de cumpărator. Agenţii IA vor fi un buffer între client şi comerciant şi toate tehnicile psihologice vor fi învechite, prioritate având calitatea şi cantitatea informaţiei.

2. Reevaluarea şi ranforsarea KPI-urilor marketingului

Indicatorii de performanţă vor rămâne valabili şi în viitor. Toate platformele de marketing vor avea grijă ca trecerea să fie lină şi cu efort cât mai mic din partea comercianţilor. Prin urmare, vechile metrice vor rămâne în continuare valabile chiar dacă audienţele ţintă vor fi alcătuite într-un mic procent din oameni şi într-un procent majoritar din agenţi.

Noi tipuri de rapoarte vor fi disponibile în care vom vedea câţi utilizatori şi câţi agenţi IA au comandat pe site-ul nostru. KPI-urile actuale folosite pe utilizatori vor fi extinse şi la agenţii IA, de aceea cu cât acum avem KPI-uri mai bune, cu atât folosirea lor pentru agenţi va fi mai eficientă şi şansele de supravieţuire la schimbare vor fi mai mari.

Dacă acum însă avem KPI-uri lipsa sau defectuose, cu atât mai mult când vom avea un nou tip de public ţintă cu comportamente speficice, diferite de utilizatori, vom risca ca banii cheltuiţi pe aduri să nu dea rezultate şi experienţa să fie una nesatisfăcătoare.

3. Focusul pe content, atât pe calitate cât şi pe cantitate

Boţii IA vor avea capacitatea să citească toate detaliile pe care le oferim. De aceea va fi important ca descrierile şi atributele produselor să fie cât mai complete şi cât mai corecte. Detaliile vor conta imens, atributele complete vor ajuta boţii în compararea produselor în evaluarea condiţiilor cerute de clienţi şi în argumentarea pro sau contra a unei alegeri finale a agentului pe care o va prezenta clientului.

Informaţiile lipsa sau incorecte sunt similare unor pagini defectuoase în prezent, care nu sunt acum indexate de motoarele de căutare. Practic, produsele care nu vor avea detalii complete nu vor mai putea fi vândute doar printr-o fotografie sau prin-un titlu sumar.

Schimbarea comportamentului de achiziţie prin intermediul agenţilor IA va fi poate chiar un şoc mai mare decât trecerea de la cumpărăturile offline la cele online. Dacă la un magazin de haine, un cumpărator poate are răbdare să probeze 3 sau 4 produse înainte de a cumpăra, online, chiar dacă un client caută şi filtrează sute de produse, timpul alocat procesului de cumpărare este mult mai mic. Răbdarea cumpărătorilor a scăzut prin apariţia shopping-ului online deşi cumpărăturile offline nu au dispătut complet. În mod similar, apariţia boţilor va tăia chiar experienţa shopping-ului şi o va banaliza, agentul IA interpunându-se între client şi magazin va fi mult mai eficient şi rapid şi contactul userului cu produsul sau cu magazinul va fi mult abstractizat.

Prin urmare, contentul deja poate fi produs având în vedere apariţia agenţilor IA şi focusul pe calitate trebuie crescut mult mai mult. Nu mai contează să avem filtre elaborate şi usabilitate maximă a site-ului, ci date cât mai multe pentru produse, clasificare şi categorisire cât mai precisă, exemple de utilizare cât mai multe şi eventual imagini şi video-uri cât mai multe şi care să acopere un spectru de use-case-uri cât mai variat.

Aceste 3 bullet-pointuri sunt doar un set minimal, dacă doriţi o strategie mai elaborată şi personalizată, vă invităm să ne contactaţi.